Ekovinky

Rozhovor s hnutím Fridays For Future: “Šanca na odvrátenie klimatického kolapsu každoročne klesá” 5/5 (4)

Po zaujímavom rozhovore s organizáciu Znepokojené matky ti tentokrát prinášame rozhovor s organizáciu Fridays For Future Slovensko, ktorá je súčasťou globálneho hnutia švédskej aktivistky Grety Thunberg. Za čo stredoškoláci bojujú na námestiach a ako vnímajú pokrok v oblasti ochrany prírody na Slovensku? Aj na tieto otázky nájdete odpoveď v našom rozhovore.

Rozhovor s Fridays for future Slovensko

Ako by ste našim čitateľom priblížili hnutie FFF? 

Hnutie FFF začalo v auguste 2018, keď mladá Švédka Greta Thunberg začala mať „plné zuby“ politickej nečinnosti v oblasti klimatickej krízy a tak sa rozhodla, že začne pravidelne štrajkovať za klímu pred švédskym parlamentom. Spočiatku štrajkovala sama, no neskôr sa k nej pridávalo čoraz viac ľudí. Týmto spôsobom hnutie získalo v septembri 2019 až 7,5 milióna členov, pričom Greta sa stala symbolom boja za klimatickú spravodlivosť a ústrednou postavou Fridays For Future.

Sme síce len študenti, no uvedomujeme si, že už nemáme času nazvyš. Apelujeme na kompetentných, aby začali v oblasti riešenia klimatických zmien konať a aby začali počúvať vedcov. Ide tu o naše budúce generácie. Prostredníctvom štrajkov budeme aj naďalej apelovať na politických predstaviteľov, korporácie a všetkých tých, ktorí majú moc niečo zmeniť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fridays For Future Slovensko (@fridaysforfuture.sk),

Čo sú podľa vás najpálčivejšie hrozbyv oblasti životného prostredia vo svete?

Nedá sa povedať, že nejaká hrozba je nebezpečnejšia ako iné. V skutočnosti všetky hrozby, ktoré prináša klimatická kríza, budú postihovať mnoho ľudí a ekosystém v odlišných častiach sveta. Napríklad topenie ľadovcov, ktoré berie domovy ľadovým medveďom a tučniakom priamo ohrozuje ľudí po celom svete. Až 40 % svetovej populácie by prišla o svoj domov kvôli zvyšovaniu hladín morí a oceánov.

Ďalšou hrozbou sú čoraz častejšie a masívnejšie požiare. Práve túto hrozbu sme mohli so zatajeným dychom pozorovať vlani v Austrálii, Brazílii, Afrike či v ruskej Sibíri. Iba pri požiaroch v Austrálii zahynulo viac ako 1 milión živočíchov.

K tomu všetkému tu máme aj problematiku zvyšovania teploty, ktorá prichádza tak rýchlo, že mnohé rastliny a živočíchy sa nestihnú na túto zmenu adaptovať. Globálne dôsledky klimatických zmien môžeme naozaj pozorovať všade vôkol nás.

Ako hodnotíte stav životného prostredia na Slovensku? Zlepšili sme sa v niečom oproti minulosti? 

Obávam sa, že čitateľom tu nemôžem ponúknuť príliš pozitívnu odpoveď. Je pravdou, že povedomie o probléme klimatických zmien je posledný rok-dva oveľa väčšie ako v minulosti. Vďačiť tomu môžeme aj úsiliu mnohých organizácií a hnutí, ktoré šíria environmentálnu osvetu medzi obyvateľmi. Žiaľ, táto skutočnosť ale nestačí.

Na Slovensku stále prebieha obrovský výrub lesov, ktorý škodí nielen biodiverzite, ale zhoršuje aj samotné dopady klimatickej zmeny. Okrem toho tu máme aj iné environmentálne záťaže, ktoré poškodzujú náš ekosystém. Kvitujeme ale snahu o transformáciu uhoľného regiónu Horná Nitra či nepodporovanie tepelných elektrární.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fridays For Future Slovensko (@fridaysforfuture.sk),

Čo považujete za najväčšie výzvy do budúcnosti v kontexte ochrany životného prostredia?

Výzvy každým mesiacom pribúdajú. Šanca na zmenu a reálne odvrátenie klimatického kolapsu však každoročne klesá. Vďaka rôznym organizáciám a občianskej angažovanosti sa nám podarilo dosiahnuť pokrok v tom, že politici začínajú počúvať vedcov. Ostáva ale najdôležitejší krok – aby politici začali podľa vedeckých štúdií aj konať.

Vidíme tu však rôzne rozpory. Spomenúť môžeme napríklad Nemecko, ktoré spustilo zhruba rok po zaviazaní sa k uhlíkovej neutralite do roku 2030 ďalšiu uhoľnú elektráreň. Podobných prípadov je žiaľ viac a tak sa politické záväzky stávajú iba prázdnymi slovami. Uvidíme, čo prinesie Európska zelená dohoda (tzv. Green Deal). Považujeme to ako dobrý signál zo strany Únie a rozhodne budeme pozorne sledovať napĺňanie zelených záväzkov.

Pri hodnotení výziev pre Slovensko môžeme badať niekoľko aspektov. V prvom rade oceňujeme, že v programovom vyhlásení vlády 2020 vláda venuje životnému prostrediu a klimatickej zmene viac pozornosti, než tie predošlé. Stále nám však chýbajú konkrétne ciele, pričom mnohé zo záväzkov považujeme za málo ambiciózne. Ide napríklad o uhlíkovú neutralitu do roku 2050, ktorá však podľa nás príde príliš neskoro.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fridays For Future Slovensko (@fridaysforfuture.sk),

Čo by ste odporučili čitateľom, aby mohli efektívnejšie pomáhať našej planéte? 

Ako hnutie FFF určite odporúčame rôzne individuálne riešenia ako napr. separovanie odpadu, sadenie stromov, vegánstvo, prechod na verejnú dopravu/cyklodopravu. Prakticky všetko, čo dopomôže k redukcii našej uhlíkovej stopy.

Najdôležitejšie však budú celospoločenské zmeny. V tomto smere môže každý z nás prispieť napr. prostredníctvom šírenia environmentálnej osvety, informovanie verejnosti o hrozbách klimatickej krízy a „tlačenie“ na kompetentných, aby začali v tejto oblasti bezodkladne konať. Takisto sa môžeme angažovať aj v rôznych hnutiach ako je to naše, pomáhať pri zbere petičných podpisov, zúčastňovať sa na protestoch a ďalších akciách. Hlas ľudí má neskutočnú moc a to je to, čo si mnohokrát zabúdame uvedomiť.

Je možné pridať sa k vášmu hnutiu? 

Samozrejme, pridať sa k nášmu hnutiu dá jednoducho. Napíšte nám na náš Facebook alebo Instagram Fridays for Future Slovensko. Môžeme sa dohodnúť na spolupráci a člen nášho hnutia vás uvedie do celkového „obrazu“ našej činnosti. Za každú pomocnú ruku budeme veľmi radi.

Páčil sa ti článok?

Pridaj komentár